След създаденото напрежение с Македония България вероятно скоро ще влоши отношенията

...
След създаденото напрежение с Македония България вероятно скоро ще влоши отношенията
Коментари Харесай

Създаде се напрежение с друг съсед на България: Костадинов скочи и срещу Гърция

След основаното напрежение с Македония България евентуално скоро ще утежни връзките си и с Гърция.

Лидерът на една водещите партии в България Костадин Костадинов хвърли тежки обвинявания срещу гръцките управляващи.

Ето какво написа той във Facebook:

" Вчера група възрожденци от цяла България сервира цветя на гроба на Гоце Делчев в с. Баница, Серско (дн. в Гърция) по случай 120 години от гибелта му. Беше сложена и паметна плоча. По традиция всяка година вървим на мястото, слагаме паметна плоча и след това отново по традиция до няколко часа гръцките служители на реда я изкъртват. В Европейския съюз е по този начин - няма място за паметни знаци за българите.

Като цяло със своята политика Европейски Съюз от ден на ден ни демонстрира, че в него от ден на ден няма място и за българите. "

 

Преди дни от Възраждане оповестиха, че техни представители даже са били задържани в Гърция.

Министерството на външните работи (МВнР ) е получило  сигнал за български жители , които са  отведени до полицейското ръководство в гръцкото село Кариес,  познато в България като село  Баница . Това заяви на брифинг в МВнР служебният министър на външните работи Иван Кондов. По-рано от политическа партия „ Възраждане “ оповестиха, че жандармерията в Гърция е отделила региона към село Баница.

Първата българска кола, която е пристигнала там, е арестувана,  а българските жители - отведени в незнайна посока, настояват от „ Възраждане “, които припомнят, че български жители пътуват през днешния ден натам, с цел да посетят лобното място на Гоце Делчев. 

Министър Кондов съобщи, че  българските жители не са задържани. Те са били спрени,  не са били позволени да стигнат до дестинацията си. Отведени са в полицейското ръководство за инспекция на документи, изясни Кондов. След това са пуснати.

Гоце Делчев, деятел на националноосвободителното придвижване на българите в  Македония  и  Одринско , идеолог и уредник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, умира през 1903 година край село Баница.

В Скопие също означават годишнината, като честванията започнаха с панихида в двора на църквата „ Св. Спас ”, където се намира  саркофагът с костите на Гоце Делчев, съобщи Дарик.

Защо обаче гробът е в Скопие, откакто именитият челник пада в пердах в стълкновение край село Баница, край Сер? Тленните остатъци на войводата в началото са заровени тъкмо там, в общ гроб. По-късно костите му са върнати в България, а по-късно предадени на Македония.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР